20.3.12

Jom Mohon Latihan Industri di SONY Bangi

Soalan retis: Apa perkembangan terbaru Cik Izra ?

Izra: Wow, soalan yang mengghairahkan. . Hmm tolak tawaran kemasukan degree bulan 2.. Masih cari kerja yang sesuai.. Baru beli toycamera model baru.. Layan Facebook macam nak tak nak je.. Dalam proses upgrade mini studio supaya lebih ceria.. Masih lagi praktis main seruling buluh.. Kadang2 layan Twitter sama si Venice :P …..

K, entri kalini tak leh banyak merepek sebab ini entri serius mahu tolong kamu :) Entri akan datang baru boleh merepek manja sama kamu ~ ~ ,

Aku adalah pelajar diploma mekanikal (loji) di UTHM yang wajib mengambil latihan industri sebagai syarat untuk penutup pelajaran ataupon layak untuk graduasi. So maknanya sekarang aku dah habis latihan industri dan sedang menunggu giliran graduasi bulan 10 nanti.

Aku tinggal di Kajang bersama family tercinta dan yang menguntungkan kerana Kajang berdekatan dengan Bangi yang merupakan kawasan perindustrian yang mashur?? Makanya perlulah aku mohon praktikal di Bangi :)

Di Bangi banyak jugak la kilang2 syarikat besar seperti Sony, Carrier, Toshiba, F&N, Denso, Utusan dan banyak lagi. Masa aku nak apply syarikat untuk aku berpraktikal (ataupon cari aweks, hahaa), aku target kilang Utusan sebab aku pernah pergi lawatan kilang tersebut, banyak unsur mekanikal di situ yang membuatkan aku teruja. Target kedua lak kilang Sony sebab masa tu aku ingat kilang tu ada buat DSLR. So aku hantar resume dan tunggu result dari syarikat berkenaan. Akhirnya wakil syarikat Sony call suh aku datang daftar pada tarikh sekian2. Agak bangga masa tu sebab dapat kerja kat Sony, hahaa.

 
Tidak mahu panjangkan penceritaan, disebabkan aku dapat praktikal di sony ayuh aku kongsikan cara nak apply praktikal di Sony ikut style aku, heh . .


Sediakan resume yang kacak lagi bergaya

- taip segala macam pasal kamu tapi secara ringkas dan mudah difahami serta menarik kemudian print. Antara kandungan aku sertakan dalam resume aku: * seeloknya taip dalam English*

  • personal information (ada gambar kamu saiz passport)
  • contact information
  • personal traits
  • personal skills
  • interested area of work
  • education background
  • relevant courses taken (senaraikan matapelajaran kamu ambil)
  • references (alamat kamu belajar)
- sertakan sekali surat dari tempat kamu belajar yang menyatakan kamu akan menjalani latihan industri.


-masukkan resume serta surat tersebut kedalam sampul surat bersertakan setem dan hantar ke:

SONY (EMCS) MALAYSIA SDN. BHD.
KL TEC
LOT 5, JALAN KEMAJUAN,
BANGI INDUSTRIAL ESTATE,
43650 BANDAR BARU BANGI,
SELANGOR DARUL EHSAN.

-kalau nak telefon bertanyakan ada kekosongan untuk praktikal, boleh call 03-89297230 (Pn Hanis) *aku tak telefon pon, terus hantar resume

 

Major course yang berpontensi besar untuk kamu dapat praktikal di Sony Bangi adalah:
  • Kejuruteraan Elektrik atau Elektronik atau Mekatronik dan segala macam elektrik sebagai kursus utama kamu belajar. ----- 95% potensi untuk kamu dapat
  • Kejuruteraan Mekanikal (yang bersesuaian) ----- 90% potensi untuk kamu dapat
  • Designer (mahir menggunakan autodesk, autocad, solidwork ) ----- 30% potensi untuk kamu dapat
  • pelajar ipta, ipts, sijil kemahiran, insep
*aku sarankan elektrik dan mekanikal patut mohon

Kelebihan praktikal di Sony Bangi:
  • kerja dalam kawasan aircond sepenuhnya
  • kemudahan seperti tandas, 2 kantin (kantin B syok), surau, atm mesin, kawasan merokok, parkir kenderaan yang luas dan selamat, bas percuma untuk sembahyang jumaat.
  • kerja tak tension sangat (mungkin)
elaun + ot yang boleh tahan banyak, lagi2 kalau dapat shift 12 jam.
  •  sijil: RM 350 (tak termasuk ot)
  • - diploma: RM400 (tak termasuk ot)
  • - degree: RM500 (tak termasuk ot)

Produk keluaran utama Sony Bangi just buat LCD TV, Blue-Ray player, DVD player, system board dan aku tak ingat, hahaa. Banyak department kat situ, awalnya aku dapat department TV JRD, sebulan kemudian aku naik pangkat pindah ke deparment TV ME sampai habis tempoh praktikal. Secara keseluruhannya praktikal di Sony memang best dan mencabar.



Semoga entri ini dapat membantu kamu untuk mencari tempat praktikal. Aku sertakan sekali kilang lain yang mungkin kamu boleh cuba mohon:

Carrier Internasional Sdn Bhd
Lot 4, Jalan P/6
Bandar Baru Bangi,
43650 Kajang, Selangor.
Contact: 03-89258001
Kursus: Mekanikal

Denso (Malaysia) Sdn Bhd
Production Engineering
Lot 2, Jalan P/1
Seksyen 13,
43650 Bandar Baru Bangi, Selangor
Contact: 03-87328888
Kursus: Elektrik/Mekanikal

Hitachi Air Conditioning Products (M) Sdn Bhd
Lot 10, Jalan Kemajuan,
Bangi Industrial Estate,
Bandar Baru Bangi,
43650 Bangi, Selangor.
Contact: 03-89256611
Kursus: Mekanikal/Elektrik

Utusan Melayu (Malaysia) Berhad
Kompleks Sri Utusan,
Lot 6, Jalan P/10,
Kawasan Perusahaan Bangi,
Sekeyen 10,
43650 Bamdar Baru Bangi, Selangor
Contact: 03-89243888
Kursus: Mekanikal

Semoga Berjaya. K bye . . .


140 comments:

  1. orang semua friendly eh bro...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok pada department,,
      kebanyakkan friendly la jugak

      Delete
    2. nape xdpt pon call puan hanis tu?
      ade jgak no len...tp xpernah di angkat..haha..susah betol nk dpt call Sony ni..

      Delete
    3. hantar je terus resume,,
      sebab tu aku x call pon masa nak apply,, mesti susahnye nak jawab, hee

      Delete
  2. hahaa..ok2..tq bro..artikel bro ni yg berguna ni..hehe..

    ReplyDelete
  3. nak try jugak untuk LI kat sony..tapi, kos IT agak2 ada tak job kat sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. x pasti la,, sebab banyak department situ,,
      mungkin dapat kat bahagian ofis kot,,
      kalau tau drawing, mungkin dapat kat sony north
      apa apapun cuba try dulu hantar resume :D

      Delete
  4. assalamualaikum.. *dgn suare sopan serta menaip komen ramah*hehe

    nmpk mcm menarik ye LI di sinun.. tapi dee kos international business.. agak2 ade x place for student mcm kami ni?huhu

    ReplyDelete
  5. waalaikumsalam *sambil senyum

    xpasti ade kaitan x kos tu kat sony,, try hantar resume dulu,

    thanks komen :)

    ReplyDelete
  6. xpyh la senyum2 sgt.. malu la..haha

    ok! :) entri ni dah bookmark. t free, i follow pe u ckp k..keh2 tengs! :)

    ReplyDelete
  7. Salam..:) sy apply kt sni n br d call org sony bangi ni td utk LI bln 6 nnt..n kbetulan lak kte 1 U,UTHM..hee. ssh x LI kt sony ni ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kena department bahagian produce product, keje area line, banyak men elektrik :)

      Delete
  8. nice2..gud job dude... :-).. x sabar nal nak LI kat sony..

    ReplyDelete
    Replies
    1. smoga permohonan LI diterima,,
      ot memang masyuk :)

      Delete
  9. tumpang tanyerla kan....
    sony memang x kluarkan offer letter ke?
    sebab die bagi cop kat borang UTHM tu je...
    tolong jwab sape yg dah dapat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada bagi emel x kat sony?
      sepatutnya dia akan emel surat tawaran dengan peta ke sony

      Delete
    2. ade emel die....
      tpi die suruh proced surat tu dlu kat U
      nnt time lapor diri bru die ckp nk bgi..
      departmnt ni ok x: Sony Supply Chain Solutions (M) Sdn Bhd

      Delete
    3. ade....
      die ckp offer letter diberi time lapor diri!
      Sony Supply Chain Solutions (M) Sdn Bhd oke x department ni?

      Delete
  10. agak2 budak marketing dapat x li sini? sob2

    ReplyDelete
  11. As salam.
    ehhh cam best je.
    banyak buat practical work tak?
    tak tau nak apply mane utk intern.
    thnx for info bro! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. keje boleh tahan la,,
      rasanya sume department ada banyak je keje kena buat,,
      kalau kene department manufacturing, buat pemantauan kat line tv,,
      kalau ada problem kene cepat2 selesaikan :)

      Delete
  12. ramai tak org buat intern sane?

    ReplyDelete
  13. rugi lau x apply practical kt sini..
    sume friendly, cm fmly..
    ot jgn cite la,bdk2 trainee sental..hahaah

    QR pling relax, dtg pg tgh hari dh blek..
    ckp kt guard nk g North Plant..hahaahaha
    dr trainee smpai engineer, sume mgulor..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terbaik,, mngulor kat tempat air mesin pon syok

      Delete
  14. die ade sedia kan penginapan x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. penginapan untuk pekerja sony ada,mungkin perlu bincang kot ngan pihak sony,
      pihak ipt xda termasuk untuk urusan penginapan :)

      Delete
  15. tengss... nk try mntk gak a.. sy kos eletronik (perhubungan) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. agk2 dpt x? dye amik tgk pointer ke?

      Delete
    2. elektronik mesti la dapat kot,,
      pointer rasanya x tengok sangat kot, sebab sony tengok ada kekosongan department,,

      camni,, hantar terus resume tapi jangan tepon sony,,
      sebab kalau hantar resume, sony akan simpan resume tu pastu bila ada department kosong, sony tepon kamu,,

      tapi kalau x sure, nak tepon sony pon boleh :)

      Delete
  16. td da tepon... dye suh anta email.. oke2 tengs :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam, sy nk hntr emel kt sony ni...tp sy xde emel dye lah...blh sy dpt kn emel dye x???

      Delete
    2. salam...boleh kasi x emel sony??? sy nk mintk jugak lah...

      Delete
    3. salam....sy nk mintk LI kat sony nie..boleh bagi emel sony x??

      Delete
  17. kalau MUET band 2, agak2 boleh dapat LI tak kat sony?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat sony xde nye nak men2 speaking,, hahaa
      kalau department ada kosong, insyaallah dapat, yg penting hantar resume dulu :)

      Delete
    2. bro..bleh bagi alamat emel sony x bro...nk try la keje sana

      Delete
    3. bro, boleh bagi alamat emel sony x...nak cuba try la...

      Delete
  18. kalau MUET dapat band 2, agak2 diterima tak untuk LI?

    ReplyDelete
  19. oo bgs2 aq da anta emel tp xdk reply pown..haha kos elektrik x ambmk kew apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin diorang tunggu ada department kosong kot,, kos elektrik mesti depa ambik punya (kalau ada kosong),, banyak kot dok men elektrik kat situ

      Delete
  20. boleh bagi tak no.fax kilang-kilang yg dinyatakan diatas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. carrier : fax 03-89250516
      denso : fax 03-87328833
      hitachi: fax 03-89256511
      sony emcs : fax 03-89252649

      Delete
  21. ape email nya? nk hantar resume..

    ReplyDelete
  22. Our department HR need trainee in safety and health field. vacancy available now (Oct, Nov, Dec 2012). For details, please contact 03-89259230 ext 2888 ( Mr Devan ) at Hitachi Electronic Sdn Bhd, Bangi Industrial Estate

    ReplyDelete
  23. salam bro. cam best je. ad email sony ni x?

    ReplyDelete
  24. emel official aku xde la pulak sebab masa tu aku hantar resume pakai pos . .
    call 03-89297230 (Pn Hanis) tanya emel

    ReplyDelete
  25. boleh bagi email kilang2 yang dinyatakan diatas tak??

    ReplyDelete
  26. maaf, emel offical xde,, boleh call puan hanis ya

    ReplyDelete
  27. bro,cmne ko taw ko dapat ea lpas anta resume tu? die kol ke? aku da anta tp xde reply plak.

    ReplyDelete
  28. bro,camne ko taw ko dpt praktikal kat ctu ea? die kol ke cmne? aku da anta resume tp xde feedback lak. lg satu nk tny ko prktikal aritu bpe bulan? sbb faculty aku bg 2 bulan je prktikal :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. pihak sony call aku dalam masa 2 minggu lepas aku pos resume . .
      ko tunggu ja, diorang tengah carik department yang kosong la tu, lagipun sony bangi tu banyak jugak la department . .

      tempat aku belajar Li 10 minggu ja tapi pihak sony nak PALING KURANG 3 BULAN intern,, so terpaksa aku Li 3 bulan :)

      Delete
    2. ok2,tanx ea bro 4 da info.

      Delete
    3. xda hal la,, thanks bertanya :)

      Delete
  29. salam...nak tanya,agak2 kos fizik die amik x???aritu apply kt TNB kne reject..sedey betul...sy ukm dekat bangi ni je..

    ReplyDelete
  30. salam..nk tnye agak2 kos fizik die terime x??aritu apply kt TNB kne reject..sedey betul...sy ukm bangi ni je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada subjek elektrik atau mekanikal atau drawing lebih baik, sebab situ banyak men elektrik . .
      cuba try dulu hantar resume, ada member saya yg xde blaja subjek elektrik dapat gak li situ, tapi kena kat bahagian operator production, hehee :)

      Delete
  31. bro nak tnye. lepas buat intern kt situ.. ko buat report LI cam ne? ade references ke atau ko main buat je

    ReplyDelete
    Replies
    1. cerita sejarah sikit pasal sony,, pastu sony cawangan tu apa production utama,, cerita pasal ko buat kerja apa kat situ,, kalau ko ada projek khas, ceritakan sekali, macam aku dapat join kaizen, aku bubuh pelan projek kaizen tu,, beri ulasan sikit sepanjang ko Li kat sony, recommendation ko untuk memperbaiki apa yang ko rasa,, bagi cadangan pon boleh jugak . .

      ataupon sebenarnya ko nak tengok aku nya report? heheee :)

      Delete
  32. hahah boleh jugak kalo ko nak bagi report.. ko ade simpan gi ke.. leh sharing2? heheh.. aku x dpt gi sony. bru nak apply.. area bangi gak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh kira ko belom lagi la ni start LI,, xpe la,, hold dulu,, ko da dapat LI nanti baru aku sharing,, heheee :)

      Delete
    2. cer sharing sikit report LI ..dah buntu idea nak tulis apa ni

      Delete
  33. Nk tnye lgik.. Ko li ni kje shift ke? Pompuan pon kne kje shift ke? Sbtu ahad ko keje x?

    ReplyDelete
  34. Nk tnye lgik.. Ko li ni kje shift ke? Pompuan pon kne kje shift ke? Sbtu ahad ko keje x?

    ReplyDelete
  35. nak tnye lgik.. ko keje shift ke? kalo pompuan kene shift jugak ke? means pgi ke ptg.. malam ke pgi pon diaorng soh pompuan keje jugak eh? kalo sabtu ahad ko keje x time LI dulu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang keje shift,, shift malam pon ada jugak,, tengok pada bos department situ dia bagi x kalau nak shift 12 jam pagi ngan malam,, shift 12 jam ot banyak sikit,,

      standard keje biasa 8 pagi sampai 6 petang, untuk shift 12 jam, pagi start kul 6 pagi sampai 6 petang,, shift malam start 6 petang sampai 6 pagi . .

      untuk sabtu, refer pada kalendar kerja sony, sebulan 2 kali kerja hari sabtu,, ahad pulak department tertentu je yg kena kerja, macam department manufacturing engineering, aku pernah kerja ahad,, ot banyak wooo, hahaa

      tak kisah la dapat shift mana2 pon,, pengalaman tu yang penting :)

      Delete
  36. nak tanye aritu kol gak no tu tanye bile bole dapat confirmation tempat intern tu..pastu die kate 1 bulan sebelum tarikh intern..sume org pon camtu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol la tu apa pihak sony cakap tu,, dia nak cek department mana yang perlu pelajar intern,, mohon sabar ya :)

      Delete
  37. da kol no tu..die kate confirmtion tempat intern tu sebulan sebelum tarikh intern ek?camtu ke sume org?

    ReplyDelete
  38. salam...pn hanis tu dri hr department ker? sy ader interbiu kije dekat sane, bole ker klu sy nak call pn hanis tu tanye status interbiu sy?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup,, pn hanis dari hr department . . errr bab interview tu tak tahu la coz saya tak kerja sana :)

      Delete
  39. bleh citer sikit part ot?
    macam mashuk je elaun dy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. x ingat la brape sejam,, kalau kerap kena shift 12 jam memang masyuk . .
      diploma yang kerap ot leh cecah dalam 600 atau lebih,, tapi kena rajin la :)

      Delete
  40. bleh citer sikit pasal OT? cam menarik je..

    ReplyDelete
  41. hmm tumpang tanya..masa nk report duty tu kena pakai kemeja mcm time nk interview atau pakai uniform tempat belajar je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakai baju berkolar, half formal atau full formal . . nak pakai baju bengkel atau uniform tempat belajar pon boleh jugak . .

      Delete
    2. terima kasih..laju tol dah reply..haha esok dah nk start report duty harini baru terpikir nk kena pakai baju apa..skali lg time kasih.

      Delete
    3. owww tahniah,, smoga sronok kerja kat sony dan jangan lupa cari port mengulor (lepak),, hahaa :)

      Delete
    4. Salam..bro..gua bdak mekanikal loji..dpt xkat situ

      Delete
  42. Salam...broo...saya mekanikal(loji)blh ke dpat kat situ????

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa aku apply sini, aku pon mekanikal loji jugak,,aku dapat kerja bahagian pembuatan...
      hantar resume lengkap awal, kalau boleh sebulan awal,, kalau dapat pihak sony call ataupon emel

      Delete
  43. Salam...broo...saya mekanikal(loji)blh ke dpat kat situ????

    ReplyDelete
  44. slalu nye lame x sony nak reply kite punye jwapan praktikal?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok pada kekosongan department,,
      paling cepat 2 minggu, paling lambat.....hmmm entah,,
      heheee :)

      Delete
  45. Bro, kalau intern bulan februari 2014 (tahun depan), tak pe ke hantar resume sekarang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. awal sangat tu, better hantar dalam 2 bulan sebelum intern :)

      Delete
  46. nak tnye bole sony nie di bawah company sulaiman group sdn bhd ker??

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf,, tak tahu pon sony di bawah pemilik sulaiman dan tak pernah terfikir pon sony milik siapa :)

      Delete
  47. susah nak cari contact no kilang sony bangi tu. akhinya jumpa pun, dalam masa sebulan agak2 boleh dapat jawapan tak dari diorang?

    anyway, thanks in advance atas info2 ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa zaman saya tu memang nak ramai perlukan pelajar intern,,
      so sekarang ni tak pasti la macam mana keadaan,, kalau ada deparment kekosongan insyaallah pihak sony akan call,,
      sebulan ok la tu,, gud luck :)

      Delete
  48. saya nak tanya,name penuh puan hanis tu apa ye? dia department HR jwatan sebagai apa n pekerja sony skrg brape org? sbb saya nk isi dlm form..tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf la saya tak dapat nak jawab semua soalan tu,, saya LI bukan kat department HR :)

      Delete
  49. askum nak tanya, ade x email company sony nie? kalo nak hantar resume lebih baik emel atau post?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam . . ramai gak yg tanya apa emel sony nak hantar resume..
      jawapannya aku tak tahu apa emel sony,, masa aku Li tahun 2011, hantar guna pos, so cadangan aku cuba telefon Pn Hanis untuk maklumat lanjut . .
      terima kasih bertanya :)

      Delete
  50. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  51. salam, boleh bagi email pn Hanis? terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. SALAM.. maaf.. ade disediakan tmpt tggl atau kite kne cri sndiri??
      cik ni dlu duk mane mase intern??

      Delete
    2. salam... intern ni ada dsdiakn tmpt tggl ke??
      kalo xde, cik tggl d mane smsa intern??

      Delete
    3. intern tak disediakan tempat tinggal . . .
      rumah saya berdekatan dengan kawasan bangi,

      Delete
  52. Assalamualaikum
    Nak tanye ni..kalau saya dr course logistik. Ada x Latihan industri utk bidang saya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam . . hantar dulu resume, tulis kursus yg kamu belajar . . sony tengok pada department yg kosong,, kadang2 dapat department yg tak berkaitan dengan bidang yg kita belajar, macam member saya yang LI disitu, dapat department yg tak berkaitan dengan kursus..

      kalau tak kisah, jangan memilih,, sental je apa yg dapat :)

      Delete
  53. syukur dapat tawaran LI kat sini dan terima kasih pasal info yang diberikan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah,, jangan lupa cari tempat mengular kawasan tu,, hehee :)

      Delete
  54. salam..nak tanya ap kilang yg ada kt bangi utk bdk elektronik selain sony

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam . . x pasti la,, mungkin kilang toshiba, hitachi, carrier

      Delete
  55. utk sains komputer ada x?
    area bangi n kajang?

    ReplyDelete
  56. femesnya post ni sampai 2 tahun. haha. sy google2 pasai sony terjumpa post ni. so boleh la tumpang tanya kalau tahu la..will attend interview next week under TVME. just want to know more about TVME if u know la. thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga berjaya bekerja di Sony :)

      TVME kerjanya di line production TV, tempat 'landasan' untuk cantum part2 tv . . kena sentiasa alert pada line sebab setiap hari mesti line ada masalah . . bila ada masalah kena lah TVME ni baiki apa yg patut dengan cepat .. orang jepun pentingkan masa, diorang ada target berapa ribu tv dikeluarkan untuk 24 jam, kalau ada delay, TVME la kena mengadap,, hehee :)

      Delete
  57. Dye da kol suhh dtg......tp offer letter xde ponn......acano.???

    ReplyDelete
  58. SONY kol.......suhh LI......offer letter xde plakkk.......acano.???

    ReplyDelete
    Replies
    1. x seberapa faham . . offer letter dari siapa? pihak Sony atau tempat belajar?
      kalau Sony terima student Li dia akan bagi offer letter melalui emel ataupon diberi masa daftar nanti

      Delete
  59. nak tanya pasal TVQR..boleh explain tak kerja dia ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm tvqr kemungkinan bahagian inspection tv,, checking tv, testing tv,, lebih kurang gitu lah

      Delete
  60. Salam...google2 jumpa post ni..nak tanya pasal 1st day intern...ok x nk pkai kemeja?ape je buat utk 1st day?saya dept. panel design (ape tu?)

    ReplyDelete
  61. Salam...salu 1st day ape je bdk2 intern buat?pkai kemeja suar slack ok x

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf lambat balas . . tahniah dapat latihan industri di sony,, pakaian bekerja bebas, nak pakai seluar jeans pon boleh :)

      Delete
  62. nak tanye la...sy kos process engineering more to petrochemical...boleh ke buat praktikal kat sony?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf lambat balas,, petrochemical rasanya tiada yang berkaitan kot di sony :)

      Delete
  63. Sye nk tnye. Sye nk buat LI sndiri.. So, still kne ade surat drpd universiti yg kite blaja ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, kena ada surat dari universiti yg menyatakan pelajar hendak latihan industri :)

      Delete
  64. Salam saya dh hantar resume mmg lama ke nk tunggu feedback dari pihak sony

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok pada kekosongan department,, kalau ada kosong pada tarikh sekian2 sony akan call... biasanya dalam masa sebulan la :)

      Delete
  65. saya amik course makanikal pure, baru petang tadi hantar resume, agak agak berapa lama dia bagitahu and macam mana kita nak tahu dapat practical kat sony or tak dapat. sbb saya takut tak sempat saya start practical awal bulan 12 ni hm

    ReplyDelete
  66. Assalam. dua ary lps saya bru dpt cl dr sony. Saya dpt Twrn li dlm bidg ie design. Agknya bidg tu cmne ek? Start first day kna pkai formal ke? Masa first day tu diorg ada terangkn ye peraturan krja kt situ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam,, tahniah dapat Li di sony.. bidg tu mungkin board design kot.. frist day pakaian half formal pon boleh, kalau ada baju bengkel pon boleh gak pakai, janji berkasut.. peraturan kerja tu biasanya ikut department nak terangkan ke tak, department biasanya terangkan kerja apa nak buat je...
      bila da kerja situ nanti, rajin2 la berkawan ngan pekerja situ lepastu balun ot banyak2,, heheee :)

      Delete
  67. assalam, saya baru dpt li di sony emcs nie. first day kna buat apew ye?

    ReplyDelete
  68. as salam. selain darpda syarikat2 ni, macamana kita nak cari tempat praktikal lain ye? mostly utk diploma elektronik.tqsm.

    ReplyDelete
  69. Assalamualaikum. tumpang tnya. aku dpt twaran li kt sony.tp aku xkonfemkan lg y aku nak terima ke x.sbb nk tgk twaran lain dlu mcmne. so klu aku hold n xkonfemkn, agak2 dia akn cari student lain ke atau tunggu jwapan dr aku? satu lg nk tnya, spanjang kau li kt situ kau happy atau stress?maksud aku byk kje,letih smpai bleh jd stress x?. terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam,, terpulang pada kau nak terima li di sony atau tempat lain, kalau kau yakin dapat li tempat lain, kau boleh tolak li sony.

      Aku tak pasti kalau kau hold tawaran pihak sony akan tunggu kau, sebab di sony pasti akan ada pelajar baru yang li kat situ

      sepanjang aku li di sony, aku bekerja di 2 department, kerja tak ada la stress sangat, nak kata letih sangat tu terpulang cara kau bekerja, macam aku dulu suka berjalan jalan so penat berjalan je. Seronok jugak la kerja di situ, masa aku tu ada ramai pelajar yang praktikal, jadi takda la rasa macam takda member :)

      Delete