29.12.10

Kucing dan Candy

Ini adalah entry santai2 je. Aku ngah dalam proses buat entry yang best kot tapi wire printer aku ntah mana aku campak, tak leh nak scan. Sementara blog dibiarkan lalang, baik aku update santai2 dulu. 2 cerita dalam satu entry.

Kucing. Serius aku bersyukur sebab aku ada perasaan suka pada kucing dan keluarga aku pun suka ngan kucing. Aku rasa orang yang takut ngan kucing ataupun ngengada geli ngan kucing, orang tu memang tak cool langsung, hahaa. Kucing memang haiwan yang unik sekali sebab mudah manja dengan manusia selain rupa yang comel. Dari kecil lagi aku dah bela macam2 jenis kucing, semua kucing tu asal dari belakang rumah aku, ntah mana datang kucing tu pun aku tak tau, haaa. Tapi aku suka bela kucing yang kelakuan liar sebab kucing liar mudah ingat tuan dan perangai kucing liar sangat pelik. Semua kucing yang aku bela aku tak pernah simpan dalam rumah, aku biarkan lepas macam tu jek sebab nanti suka kencing ngan berak luar rumah. Okey, habis dah cerita pasal kucing.

25.12.10

Tagged: Hye Blogger, Kenal Jom

Okey, sebenarnya ada la 2-3 blogger yang pernah tagged aku tapi aku tak pernah balas balik (kebanyakkan nya soalan tak sesuai la, sorry to say it). Terbaru ada sorang blogger tagged aku, aku tengok soalan tu hampir sama ngan tajuk entry yang aku nak buat. Alang2 dah nak sama, elok la aku jawab tagged ni dengan ikhlas. Blogger yang tagged aku ni adalah seorang perempuan dan disebabkan beliau perempuan, aku kena lah ubah cara penulisan aku.

*ting ting wooootttt, berubah!!!!

Hai Azah, eh jap, rasanya elok panggil kak Azah. Thanks ya sebab tagged saya, betul2 saya terkejut bila baca kak Azah jawab tagged tetiba last2 muncul nama Inspirasiizra. Kak Azah yang tagged saya, so saya jawab tagged ni ibarat kak Azah yang interview depan saya untuk join group doodle Azahskaliskala, hehee. .

Banner "Jom Berkenalan Blogger"


Soalan yang disertakan:

1) Apakah status anda?
Saya ada ramai kawan perempuan. Almost cara perkenalan saya dengan perempuan secara tak sengaja. Saya ada sorang dua yang kawan yang sangat mesra, gurau2 kami pon banyak unsurkan cinta. Kami pernah keluar berdua menikmati pemandangan yang ada di Batu Pahat. Suatu hari saya dah buat keputusan untuk luahkan perasaan saya pada perempuan tersebut, semasa sudah ready nak luahkan tiba2….. Ok cukup, senarnye saya single, heheeehe…

Tambahan: saya sebenarnya malu sikit berhadapan dengan perempuan tapi kalu saya dah sayang dengan perempuan yang serasi dengan saya, insyaAllah saya jaga hubungan dengan baik, perempuan lain saya dah tak pandang, hahaa.

2) Ceritakan tentang diri anda.
Nama penuh Mohamad Izranuddin. Nama panggilan Izra. Dilahirkan pada bulan May 1990 di Kelantan dan dibesarkan di Kajang, Selangor. Sekarang saya tahun akhir Diploma Kejuruteraan Mekanikal serta Teknologi di Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, Batu Pahat Johor. Sebenarnya masa saya budak2 saya sangat suka seni macam kartunis, street dancing, grafity, tapi bila dah sekolah menengah course seni yang ditawarkan sangat tak best sebab ada buku teks pendidikan seni. Kadang2 saya ni poyo, caring, gelabah, riang, perasan, loving. Sangat suka pada haiwan berbulu comel seperti kucing. Layan pada music dan kadang2 saya gunakan lirik music untuk motivasi diri saya.

Tambahan: member saya kata saya ni pelik tapi kehidupan saya lebih pada membosankan.

3) Ceritakan tentang blog anda.
*jap, nak nengok entry dulu, bila start blogging… Ok, entry pertama dipost di blog inspirasi pada 16/4/2009. Kiranya baru setahun la berblogging. Nama Inspirasiizra digunakan sebab masa tu saya fikir lebih elok kalau nama blog ada nama sendiri. “inspirasi” lak sebab ayat tu mula dari huruf “i”. Then bila buka blog inspirasiizra, nanti kat tab ada tulis Blog.Remaja dan Inspirasi. Tiga ayat tersebut bermaksud macam blog ni berunsurkan inspirasi seorang remaja dicatit pada blog, lebih kurang camtu la, lebih pada remaja. Entry yang saya post pada blog berdasarkan keadaan yang tak disangka dan kadang2 entry yang berdasarkan pemikiran seorang remaja iaitu saya.

Tambahan: kadang2 saya gunakan blog saya untuk mengorat perempuan, tapi tak jadi, hahaa.

4) Apa pandangan anda tentang dunia blog?
Masa saya tak tahu apa itu blog, saya fikir blog tu penuh dengan unsur negative. Bila saya belajar tentang blog barulah saya tahu apa tu dunia blogging. Blog sebenarnya penuh dengan ilmu yang infinity dan menarik. Saya banyak belajar ilmu dan pengetahuan baru refer pada blog. Blog sepatutnya dapat menceriakan dunia alam maya tapi tak seharusnya guna kuasa blog untuk mengancam seseorang.

Tambahan: jadilah seorang blogger yang beretika.

5) Nasihat anda kepada rakan-rakan blogger yang baru nak buat ?
Saya pon masih lagi baru, so nasihat saya kalau nak tulis kat blog tu, tulis je tapi jangan sampai “usik” sensitivity orang lain (~ ~ , )

Tambahan: sebagai seorang blogger, masa membaca blog orang lain sampai menarik perhatian atau pengisian yang bagus, kalau boleh komen la sikit bagi pandangan. Jangan pergi kat shoutmix orang tu semata-mata suh jadi follower, heee . .

6) Keunikan pada blog anda?
Oh mesti lah ada. Blog saya tiada domain dan hosting sendiri. Juga saya bukan blogger terkenal - -

Tambahan: saya pon tak pasti apa yang unik pada blog saya.

7) Sampai bilakah anda akan menulis blog dan impian anda dalam dunia blog ?
Selagi saya ada idea nak disampaikan dan selagi saya bernafas lagi di muka bumi. Impian saya dalam dunia blog tak besar pon, kalau boleh saya nak nengok blogger lain gunakan entry saya pada blog beliau tapi impian saya dah tercapai pon, thanks . .

4 Blogger I want to tag :

Sebenarnya saya tak kenal sangat rakan di dunia blogger, so saya tag la pada KAMU !!! ya KAMU !!! yang sedang membaca blog inspirasiizra. Tak kisah lah sapa2 pon, nak jawab dipersilakan. ^ - ^

Ok kak Azah, saya dah jawab soalan tagged. Thanks sekali lagi sebab tag pada saya dan saya suka ayat kak Azah: “Saya nak berkenalan dengan mereka berempat ^_~ ”
So akhir kata interview saya ni lepas tak tuk jadi group doodle Azahskaliskala, hahaaa - -

16.12.10

Semesta 5 – Terima Kasih


Dear Semesta 5,

          Ketika tu dia telah komen status aku di facebook. Aku terkejut sebab selama aku approve dia as friend, aku ataupun dia tak pernah bertegur. Dia adalah gadis yang bernama NM dari fakulti awam dan rupanya member aku yang lain sudah kenal sama beliau. Sungguh ketinggalan zaman aku, disebabkan komen tersebut maka aku dan NM menjadi kawan yang sebetulnya. Untuk lebih mengenali, aku minta NM gtalk sebab mudah untuk bertext. Perkenalan kami makin lama makin serasi dan pada suatu malam NM telah meminta no phone dengan cara yang agak tricky. Sekali lagi aku terkejut kerana NM yang minta no phone aku sebab tak ramai perempuan yang mintak no aku. Aku lak memang jarang sangat2 mintak no phone perempuan dan member perempuan kat kelas aku pon ada la sorang dua yang ada no phone aku. Aku just mintak no phone perempuan kalau perempuan tersebut mungkin special bagi aku. Dengan adanya no phone masing2 maka kami pon makin mesra, masa tu pulak tengah fenomena cerita Adamaya, perghh memang kena timing. Karakter NM memang contra dengan karakter aku, NM dengan style kata2 manja ngan periang dan aku lak style pendiam ngan kerek jugak la. Makin lama kami makin mesra seperti pasangan couple yang bercinta. Akhirnya member sekelas aku perasan kemesraan kami, kecoh jugak la sebab member aku tau yang aku ni pemalu ngan perempuan tup tup aku dengan perempuan. Mereka kata aku sedang hangat bercinta, aku just diam dan senyum. NM sekarang sudah menemui lelaki yang sesuai dengannya, aku tumpang gembira dan semoga mereka kekal bahgia. Sepanjang perkenalan aku dengan NM, aku belajar bagaimana untuk menjaga hati perempuan dan aku mampu buat orang yang aku sayang bahagia.

2.12.10

Cerita Final Exam

 Assalamualaikum pembuka kata . . . Fuh sangat sibuk aku di bulan ini, musim exam (macam pelik jek ayat aku). Sebelum meneruskan kemerapuan lagi, aku nak ucapkan terima kasih pada Fatin kerana sudi menggunakan entry aku untuk dipost pada blog beliau. Rasanya blogger Fatin la yang pertama sekali gunakan entry aku, terasa terharu lak aku, haaa. Dan tahniah juga pada beliau kerana katanya beliau akan sambung belajar kat tempat aku belajar tahun depan, nanti kita jumpa ya Fatin. Juga pada korang2 yang sudi jenguk blog yang tak seberapa nak berkembang malah ada juga yang follow blog inspirasiizra. Kadang2 aku ada rasa pelik gak pada sorang blogger ni, dah la dia terkenal pastu rajin (kot) singgah kat shoutmix sambil promote entry baru beliau. Dia adalah blogger TubeLawak, serius aku mesti tergelak bila baca kat entry blog beliau, thanks ya tuan TubeLawak singgah blog ni.

Okey, sambung balik bicara. Sebenarnya yang perenggan opening ni jek point utama aku nak post tapi pendek sangat lak so ayat yang lain ni sampingan jelah, hahaa. Tempat aku belajar ni masih belum lagi abeh final exam, memang kadang2 otak aku jem menelaah buku. So bila ada gap hari aku malas nak fikir pasal blog, aku just tidor tak pon main online viwawa Big 25, hahaa. Aku da pernah share pasal subjek yang aku study kat tempat aku belajar, kalini aku nak tunjuk sikit suasana bila di final exam di tempat aku.

15.11.10

Engineer a.k.a Jurutera

Assalamualaikum pembuka entry… Baru nak cecahkan sampai sebulan aku tak update post baru, tapi tak jadi lak,, haaa.. Sekali lagi aku nak say thanks pada blogger2 yang singgah blog inspirasiizra malah ada yang jadi follower blog aku, terima kasih. Lebih kurang sebulan aku tak update ni sebab aku tengah seronok layan liku2 kehidupan aku sampaikan aku malas nak ingat blog aku, hahaa sungguh kejam sekali.

Entry kalini boleh la juga dikatakan khas untuk pelajar sekolah yang bakal menduduki SPM. Sebab apa? Lepas diorang SPM mesti mereka nak rancang jurusan apa yang sesuai buat mereka pilih untuk sambung belajar nanti (bagi yang nak sambung belajar la). Tapi yang dah lepasan sekolah pon boleh gak baca entry ni, mungkin boleh dijadikan sebagai pengetahuan.


Aku yakin mesti kebanyakkan pelajar sekolah mahu sambung belajar kan. Kalau boleh nak belajar di IPT ataupun university ataupun kolej ataupun mana2 yang berkaitan IPT. Alhamdulillah aku dapat sambung belajar di Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, UTHM pada tahun 2008 dan sekarang ni aku dah semesta 5. Jurusan yang aku dapat ialah Diploma Kejuruteraan Mekanikal serta Loji. So aku nak share la sikit apa yang aku belajar berkaitan dengan engineer ni ataupun subjek apa yang aku belajar untuk engineer ni.

Aku just tunjukkan 6 contoh subjek. Diharapkan pelajar sekolah yang minat pada engineer akan rasa gerun bila lihat subjek yang aku study ni, so akan tukar balik jurusan yang korang nak sambung, hahaaaaha, gurau je.

20.10.10

Awak Suka Saya ker???



Dulu-dulu pemikiran saya masih lagi kebudak-budakkan
Semuanya saya ingat gurauan saja
Untuk kegembiraan
Tapi disebalik gurauan saya
Rupanya awak ada perasaan pada saya
Awak menaruh harapan pada saya
Awak menunggu saya melamar awak
Tapi saya tidak perasan semua itu..



Sekarang awak tiada lagi perasaan pada saya
Awak dah jumpa pengganti bagi saya
Mungkin itu lah hikmahnya disebalik kealpaan saya
Tuhan nak jodohkan awak dengan lelaki yang lebih baik dari saya
Tuhan nak sedarkan saya bahawa tak semua perkara dijadikan gurauan semata. .



Ya, saya mengaku saya pernah ada perasaan pada awak
Hubungan mesra kita buatkan saya ingin lebih mengenali awak
Tapi bila saya fikirkan balik kekurangan pada diri saya
Saya jadi takut untuk luahkan perasaan pada awak
Takut awak akan menolak lamaran saya
Takut awak akan menjauhkan diri dari saya kerana saya pernah melamar awak
Saya tak nak berjauhan dengan awak
Saya suka berkawan dengan awak
Saya suka senyuman awak
Saya suka dengar nada kegembiraan..



Sekarang saya sudah sedar
Saya tidak mahu lagi mempermainkan perasaan wanita
…….
…….
Kalaulah ada wanita menaruh perasaan pada saya lagi . . .


p/s: aku pelik tol la, apa lah salahnya kalau girl tu luahkan perasaan kat lelaki dulu..

p/s: tapi lagi gentleman kan kalau lelaki yang luahkan perasaan dulu kat wanita . .heee

p/s: orang kata first love selalunya tak menjadi,, betul ker???

18.10.10

Hitam Itu Manis?

Assalamualaikum pembuka kata…. Cuba perhatikan gambar hitam dibawah. Perhatikan betul-betul.


13.10.10

Handphone Saya Lagi Cool !!!

Assalamualaikum pembuka kata… Yeah, akhirnya ada juga keinginan untuk aku tulis entry baru setelah aku malas selama sebulan untuk update di blog aku yang ntah pape ni, hahaaa.. Banyak idea yang terlintas di fikiran aku untuk tulis di blog tapi bila aku dah ngadap laptop, benda lain lak yang aku buat. Bagi yang ternanti-nanti (ade ker?) kemunculan entry baru di blog iinspirasiizra, aku minta maaf dan terima kasih kerana sudi jengok2 blog aku yang tak seberapa ni.

Berbalik pada tajuk, idea muncul setelah aku sesaja usha phone aku. Handphone sekarang ni sudah menjadi satu kewajiban untuk dimiliki. Bayangkan kalau handphone takde, pergh mau kelam kabut dunia lagi2 remaja, rasanya memang susah tuk tackle awek, hahaaa. Bila tengok kecanggihan teknologi handphone tu pula, jangan citer la, memang canggih giler lah. Lagi canggih handphone tu, lagi lah orang berebut nak beli biarpun mahal, janji kepuasan beb.

Ingat lagi tak masa awal2 kemunculan handphone, hanya orang2 yang mampu je mampu memiliki handphone. Tapi sekarang tidak lagi, budak sekolah pon dah mampu ada touchscreen phone. Aku start pakai handphone pon masa akhir form 3, tu pon Nokia 3310. Sekarang ni budak2 paling cikai pon mesti nak phone yang ada 3G, ceh, lagipon phone 3G sekarang dah murah da pon. Walaupun handphone sekarang masih canggih, tapi aku rasa handphone aku lagi cool. So, mari lihat handphone apakah yang cool sangat tu aku pakai . .

10.10.10

Everything was Change


Ada member nasihat kat aku dan aku telah tersedar..
Kenapa la aku melampaui batas, aku sepatutnya sedar akan kekurangan aku..
Tak semua manusia terima akan kekurangan seseorang . .


- terima saya apa adanya saya, bukan terima saya tuk mengubah diri saya -

aku ske ayat nie

~Sorry,, mood tuk aku berblogging tak muncul lagi. Perlukan hati yang tenang tuk menulis entry baru - -

16.9.10

Blog Raya

Assalamualaikum.. Sebelum tu aku ucapkan terima kasih pada blogger2 yang sudi singgah blog inspirasiizra, lalu lalang di shoutmix walaupun aku lambat sangat update. Seperti yang korang semua tahu, kita sekarang di musim raya. Bila dah musim raya nie, da tentu la aku post entry pasal raya jugak.

Saya Izra, mengucapkan:

SELAMAT BERHARI RAYA pada korang2 dan juga yang mengenali Izra di dunia nyata. Semoga raya kalini lagi banyak duit raya dari tahun lepas,, hahaaa…

Raya kalini aku sambut biasa2 je, aku raya kat kampung di Pasir Mas,Kelantan. Duit raya pon dapat biasa2 je. Aku ada juga buat video raya, tapi aku dah post dulu kat facebook aku.

video

idea asal: saffawati.com

26.8.10

Begitulah. . .



Pernah rasa tak situasi apabila korang2 just orang biasa2 jek then dikelilingi oleh golongan bijak pandai?


Aku dah banyak kali terkena dengan situasi sebegini. Bukan aku tak suka tapi aku bukan lah jenis yang suka ambil kesempatan dengan kelebihan orang lain. Selalunya bila waktu kerja kumpulan, aku di situasi begini. Jika diikutkan ranking, aku lah yang paling bawah dalam kumpulan. Mereka sungguh baik membantu aku menyelesaikan kerja bersama tapi aku rasa bersalah sangat sebab aku tak seberapa kualiti memberi sumbangan seperti mereka.

Seribu kemaafan aku pohon pada rakan2 yang pernah jadi group dengan aku. Dan jika diberi penghargaan, memang korang lah yang patut terima penghargaan tersebut dan aku tak kisah jika aku diabaikan. Insyaallah aku akan perbaiki lagi diri aku . . .

Salam Ramadhan

Assalamualaikum… lama juga la aku biarkan blog aku, kenapa? Saje je,, haha… tapi yang aku pelik, semakin lama aku biarkan blog aku tanpa update entry baru, ada pulak yang jadi follower blog inspirasiizra, thanks. Seperti yang korang tahu, dah 2 minggu kita menjalankan ibadah puasa di bulan ramadhan. Dan ramai yang tahu bahawa bulan ramadhan adalah bulan yang penuh keberkatan, so aku tak nak la citer mengenai kelebihan bulan ramadhan ni, dah ramai blogger2 buat pasal entry kelebihan ni.

Entry ni just nak citer perkara yang best semasa di Uthm ketika bulan ramadhan ni:

28.7.10

Mata Ikan Oh Fish Eye

Kembali lagi di dunia inspirasiizra, hahaa. Kalau korang2 yang sudi lawat blog aku kan, korang2 akan perasan yang aku ni kire Lomography la jugak. Tapi tak pernah lak aku show hasil2 gambar lomo kan. So entry ni pendek jek aku bebel just nak la share skit konon2 nya bakat aku dalam dunia Lomographer. Aku masih lagi beginner dan tak kisahlah gambar yang aku show ni tak sehebat pro.

Kamera : Fish Eye 2 + Ring Flash
Filem : Fujifilm Superia 400 asa
Tempat : Uthm, Senggarang, Tasik Y, Kelantan, Muar


26.7.10

Kebakaran !!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Rasanya dah lama aku tak update blog dan aku suka berbuat demikian, hahaa. Lagipun aku bukannya blogger yang terkenal pon (tapi kat kuliah aku dikenali gak aa), so tak hairan la kalau orang tak kisah pasal blog aku, haaaa. Setakat ni cerita2 panas di tempat aku belajar sedang berputik dan yang aku hairan kenapa aku terlibat sekali walaupun aku tak berkata apa2 pun, haaaaa.

Kalini aku nak cerita satu tragedy yang boleh cemas gak la. Pada 24/7, lebih kurang dalam pukul 1.00 pagi, kilang depan asrama yang aku duduki telah terbakar dengan rakusnya. Mulanya aku tak perasan (masa tu layan facebook), tetiba aku terasa nak pergi bilik member aku, kemudian nampak la cahaya oren2 di jendela. So apa terjadi selepas tu? Hehe, ni yang aku nak gunakan inspirasi aku tuk bercerita ni.

(amaran: kepada mereka yang masih belum matang berfikir, anda tidak digalakkan membaca cerita seterusnya)

18.7.10

Izra Sudah Berubah?

Assalamualaikum… Akhirnya setelah 2 bulan penat bercuti, pada 12 julai bermulalah semesta baru. Masa 2 bulan bercuti, tiada yang menarik aku lakukan cuma cuti kalini aku kurang sikit rasa bosan sebab cuti kalini penuh kelainan, hahaaaa. Blog aku pon aku lupakan seketika just melawati blog korang2 yang best itu tanpa memberi komen, heeee.

12 julai start kelas, so aku memang semangat la nak ke kuliah. Then keadaan seperti biasa la, rakan2 banyak bercakap cter sal cuti. Aku macam biasa la perhati gelagat member setelah 2 bulan tidak bertemu. Cuma yang aku pelik hari pertama kelas aku ada dengar member panggil aku ‘sang pencinta’. Adeh tergelak aku dengar, kalau ye pon nak bermanja ngan aku, tunggu la pertengahan sem ker atau time aku buat cerita panas ker, ni masa otak aku fresh lagi dah kena gossip, hahahaaaa. Aku tak pasti naper aku dipanggil sebegitu, adakah aku sedang bercinta? Ntahla, rasenye aku belum lagi bercouple buat masa sekarang, heeee.

Aku dah buat perancangan untuk semesta ni. Just perancangan saja, kalau jadi jadilah, kalau tak taklah. Tapi perancangan ni tak semestinya aku akan follow kesemuanya, biasalah manusia pasti berubah-ubah fikirannya.

17.6.10

Mungkin Terjadi


Assalamualaikum diucapkan pada anda. Sudah lama si Izra tidak kemas kini blognya. Aku memang sengaja tidak post entry baru atas sebab2 tertentu. Walaubagaimanapun, aku masih lagi sihat sejahtera sepanjang cuti semesta ini. Alhamdulillah kehidupan aku bertambah selesa walaupun sedikit cuma kadang2 tu ada la sikit masalah. Sejak aku ada broadband ni, semuanya berubah seolah-olah aku baru mengenali diri aku,hahaaa.

Okey, entry ni ringkas je. Aku ada baca entry yang baru jugak la si Edoradeon ni post. Entry dia begini:

they ask me :

what if you didn't get the job according to what you're studying now, your field of study ?


apa yang korang jawab ? *sigh .


Sebenarnya aku memang suka fikir soalan2 sebegitu. Kadang2 kena la juga fikir kemungkinan yang akan berlaku untuk muhasabah diri dan juga supaya diri bersedia untuk hadapinya jika perkara sedemikian terjadi.

Soalan begini aku pernah fikirkan juga. Antara salah satu jawapan aku ialah

23.5.10

Sudah 20 Tahun

SELAMAT HARI JADI
SELAMAT HARI JADI
SELAMAT HARI JADI IZRA
SELAMAT HARI JADI

Kedengaran seperti seseorang yang menyanyikan lagi besday, oh ya rupanya aku yang bermimpi. Hari ini, 23/05 cecah la umur aku yang ke 20 dan macam biasa aku tidak mengharapkan besday aku ini disambut orang ramai. Cukuplah sekadar family aku saja yang tahu hari kelahiran aku juga kawan yang terdekat mengetahuinya (itupun kalau diorang ingat).

Tiada perancangan yang meriah sekadar teruskan hidup untuk masa hadapan. Terima kasih pada Mak kerana melahirkan izra jam 11 pagi, 23/5/90 dan terima kasih Ayah mencari duit untuk menyara anak2 nya. Jasa keluargaku tak akan pernah aku delete kan.. Sekian saja disini, salam...

p/s: teringat masa kecik2 dulu, mak buat kek sambut besday izra. Ajak jiran2, rakan2 izra datang, pastu banyak hadiah dapat. Sekarang dah takde semua tu, izra dah besar, pandai2 la celebrate sendiri.

14.5.10

Bukan Aku Tak Mahu Luahkan CINTA tapi…

Entry yang paling emo pernah aku buat. Naper tetiba nak tulis sal cinta lak ni? Ntah la, mungkin penangan drama Adamaya tu buat aku rasa romantic jek, hahaaa. Tidak mengapa lah, lagi pon aku ni seorang yang pendiam, mungkin sesetengah member aku nak juga tahu aku ni reti bercinta ker? Lelaki yang tidak punyai perasaan ingin bercinta adalah lelaki yang tidak normal, so semestinya lah aku mempunyai perasaan ingin dicintai.

Aku ambil contoh ketika aku berada di Uthm. Sejak 2 tahun aku belajar di Uthm, ada la beberapa wanita yang telah membuatkan aku ingin bercinta dengannya. Walaupun aku ni tak banyak cakap, tapi aku memang pandai berkata-kata untuk menggembirakan seseorang. Bila aku nak luahkan rasa cinta pada wanita berkenaan, 3 perkara akan bermain di fikiran aku menyebabkan aku terpaksa membatalkan niat aku untuk bercinta lalu kembali kepada berkawan seperti biasa semula. Apakah 3 perkara itu? 3 perkara itu semuanya mengenai pasal aku iaitu:

--> rupa dan kelakuan
--> kepandaian
--> harta

Kenapa 3 perkara ni penting bagi aku? Meh aku huraikan:

Cinta Antara Kau, Aku dan Dia: Adamaya


Inilah first entry aku update di masa cuti dengan keadaan sekeliling aku yang berlainan. Mulanya aku nak wat entry pasal hari ibu, tapi bila aku nak taip jek pasal ibu, aku dah menangis. Aku memang sensitive pasal ibu dan ayah sebab aku sayang mereka. Dan memang banganglah jika seorang anak itu melupakan kasih ibu dan bapa, walaupun sesetengah ibu bapa berkelakuan tidak elok, sekurang-kurangnya punyailah sedikit perasaan kasih sayang pada mereka.

Berbalik pada tajuk, juga inilah first entry aku review pasal cerita. Selepas slot akasia Na O Mei, kini muncul drama baru, Adamaya di TV3. Pergh, inilah drama yang paling best aku layan. Lakonan si para pelakon semuanya nampak real dan natural. Walaupun si Sarah macam pelat sikit, namun jika dah professional dalam lakonan, semuanya nampak sempurna. Aku nak ulas lebih2 pon tak tahu nak ulas coz cter ni termasuk pelakonnya sekali memang terbaik ++++++.

So tak kan ni jek isi entry ni? Mesti lah tidak, aku suka tokok tambah entry yang aku reka.

6.5.10

Dunia Baru 2 – Finally Finished

Kenapalah masa sangat cepat berlalu. Terlalu sekejap lak rasanya aku melalui kehidupan di sem 4. Walau apapun aku bersyukur dapat habiskan pembelajaran semesta 4 bersama rakan yang disayangi. Kini dah bermula 2 bulan cuti dan aku masih lagi belum balik untuk bercuti, kononnya ingin habiskan masa bersama kawan. Ntahlah, sem 4 betul2 aku banyak berubah dan aku amat menyukai masa di sem 4 berbanding sem2 lepas.

::Tema::
Seperti entry dahulu aku, ‘dunia baru 2-musim 1’ aku andaikan tema ‘kawan’ kerana sem lepas semuanya berkait dengan kawan. Kini sem 4 aku rasakan tema yang sesuai ialah ‘mencari konklusi’. Yup, sem 4 terlalu banyak masalah serta konflik yang berlaku. Tak kiralah antara Loji atau Automotif. Tapi dengan pemikiran yang matang dari kami semua, akhirnya konflik+masalah dapat diselesaikan tanpa memudaratkan pihak lain.

24.4.10

Kena Belajar Jugak

Tengah malam yang indah, sewaktu melayan facebook ada kenalan pompuan di UTHM yang aku tak pernah tegor lagi just add saja telah menulis new status di wall profilenya:


“L*** **** is yelling at tummy : SHUT UP!!!!!!! (hungry mode)”


Aku pon tertarik dengan status tu so aku comment la status dia:


“Inspirasi Izra: try sing a song,,maybe it will shut up....hahaaa”


Lalu dia membalas komen aku:


“L*** ****: -Izra- hey gud idea~ (singing) SHUT UP WHEN IM TALKING 2U!! SHUT UP!!! (bobbing head) SHUT UP!! SHUTTTT UPPPPP~~!! [Linkin Park] :p”


Aku tergamam seketika coz aku dah tak reti nak komen balik dalam english. Lagipun dia ni cina, so dengan gaya tak malu aku balas balik komen dia ikut logic:


“Inspirasi Izra: hey,,,I have read some of your blog entry,,My Passion My Soul,,so nice so cool,,I like the way you write on the blog......If I have time I will read all the entry at your blog...”


Aku rasa dia faham kot apa aku tulis, dia balas lagi:


“L*** ****: thanks Izra ^_^ wish2 update my blog2 but got bogged down by all busyness~ do drop by some comments~ best wishes 2u in final exams ya :)”


Sekali lagi ikut logic, aku komen balik:


“Inspirasi Izra: hahaaaa,,, i will.... also best wishes ur final exam,, i know u can do it... coz u are smart girl.....”


Dia balas:


“L*** ****: -Izra- oh no...don ever judge by book cover, u'll never know me haha...my studies could be another story.. ned2 put more effort! @_@”


Nak ambil hati dia aku tulis la:


“Inspirasi Izra: no la,, i don judge u by ur book,, but judge u from ur hungry mode,,, hahaaaa”


Dia tertarik:


“L*** ****: -Izra- LOL~~ ^o^”


Aku dah takde idea nak masukkan ayat apa lagi so aku stop comment.
Dia ni sebenarnya ada blog siap ada iklan nuffnang lagi. Yang best sal blog dia, cara penceritaan yang dia tulis memang menarik. Disebabkan suka baca blog dia, aku jadi follower blog dia. Tambah lagi kenalan baru di Uthm dan kami berkawan.

(pesanan tuk member kuliah: aku dah cakap pengaruh aku kat Uthm luas, korang tak nak caya… hahaaa)

So aku bertekad nak improve penulisan dalam english. Senang sikit nak komunikasi ngan kenalan baru tu. Lagipun sem depan kena ambil muet, kalau speaking aku boleh lagi just essay jek aku dah bersara.

So entry kali ini aku just nak kongsi cara aku belajar terutama tuk geng2 yang sama cam aku, lemah sikit jek. Sebelum tu untuk member2 aku yang pandai2 rasanya tak yah la baca entry ni. Aku rasa segan lak.

19.4.10

Tahniah Inspirasiizra

Syukur ke hadrat illahi atas kurniaan nikmat yang diberikan pada aku. Akhirnya genap setahun blog inspirasiizra. Walaupun aku bukanlah blogger sepenuh masa, tidak dikenali dikalangan blogger terkenal dan blog yang tidak menarik, tapi cukuplah sekadar memberi kepuasan pada diri aku.

Kenangan yang best sepanjang aku jadi blogger, hampir keseluruhan rakan2 sekuliah aku mengetahui dan pernah menjeguk blog inspirasiizra. Reaksi diorang kadangkala buatkan aku tergelak sorang2 bila aku mengingatinya. Ada member aku yang kononnya hatinya ‘kering’, turut singgah di blog aku dan bila jumpa aku panggil aku ‘bloger’ kadangkala panggil ‘inspirasi’. Bila kat kuliah bila aku senyap je waktu lepak ngan member, nanti ada sesetengah bahan kat aku: “ni izra senyap je ade la tu nak masuk dalam blog”. Disebabkan aku ada blog, semua pelajar pompuan kat kuliah mengenali aku, kalau tak memang boleh kira berapa orang je yang kenal aku.

First entry aku terbitkan pada 16 April 2009. Berikut adalah beberapa entry yang aku suka baca balik sebab best. Korang2 yang baru mengenali blog inspirasiizra, baca lah antara entry yang aku senaraikan ni:

10.4.10

Cerita Dongeng 2: Kejutan.....

Sungguh menakjubkan reaksi pelajar2 DDT akibat kemunculan cerita dongeng yang baru dirungkaikan. Sampaikan ada member yang hatinya ‘kering’ turut sebak apabila membaca cerita dongeng tersebut. Mungkin orang dulu2 yang mencatit cerita dongeng tersebut bijak mengatur jalan cerita supaya orang yang hati ‘keras’ menjadi lembut. Belum reda keriuhan cerita tersebut kini satu lagi kejutan yang bakal di persembahkan. Ya, ada lagi cerita dongeng yang baru ditemui. Kali ni ditemui sorang member ni yang ketika itu sedang menggeledah locker orang untuk cari maggi sebungkus. Tapi bukan jumpa di dalam locker, di belakang locker yang tersembunyi ruangan khas. Mungkin orang dulu2 sorokkan cerita tu di situ kerana tempatnya yang strategic. Tanpa pendahuluan yang panjang, jom terokai cerita dongeng tersebut.

8.4.10

Pengakuan


Saya Mohd Izranuddin ingin mengucapkan:

Terima kasih kerana tempatkan aku di UTHM
Terima kasih kerana aku di DDT
Terima kasih kerana ramai kawan aku

Terima kasih sudi berkawan dan tak pelat sebut nama Izra (Xing Yie)
Terima kasih sudi bergurau dengan aku (Ecah & Ain)
Terima kasih ingat nama Izra (Melissa & Eng)
Terima kasih sudi berborak ngan aku (Aishah & Yusza)
Terima kasih menyapa aku (Mas & Aini)
Terima kasih memahami aku (rakan2 asrama)


7.4.10

Cerita Dongeng: Antara Izra, Hassan dan Chad.


Maka tersebut lah kisah dongeng yang akan dirungkaikan. Kisah ini baru diketahui oleh pelajar lelaki DDT kerana cerita dongeng ini baru dijumpai di stor yang terdapat di asrama Kelisa. Mengikut keadaan cerita itu, mungkin baru berusia 100 tahun!!!! Cerita ini disedari oleh seorang pelajar yang ketika itu mahu ‘mengintai’ member mandi, tetiba dia ternampak satu cahaya indah around that corner. Setakat ini hanya pelajar lelaki sahaja yang mengetahui jalan cerita ini dan reaksinya antara percaya atau tidak. Cerita dongeng ini bakal menjadi cerita tergempar kerana cerita ini akan disebar melalui blog inspirasiizra untuk pelajar perempuan DDT mengetahui isi kandungan cerita dongeng ini. Now, story will story about that.

28.3.10

Karakter: Direka atau sudah Ditentukan?


Salam semua pada mereka2 yang melawati blog inspirasiizra. Blog ni tak sehebat mana pon, just boleh lah untuk dihayati rakan2 sekuliah aku. Sebelum focus pada tajuk entry ni, aku nak citer panjang lebar jap. Hampir sebulan aku mengalami suasana yang begitu mencabar. Test sana sini, assignment tunggang terbalik, peminat blog aku yang tak tentu hala, hahaa(yang tu aku tipu), gossip yang tak kesudahan, dan macam2 lagi situasi yang memerlukan kekuatan psycho. Biasa la tu, nak jadi engineer kena bersedia hadapi situasi yang menggerunkan secara cool.

Tapi disebalik situasi pelik ni, aku dapat suasana yang membahagiakan yang kononnya dapat neutralize masalah2 tekanan. Apa yang membahagiakan tu?

--kalau member sekuliah aku, diorang memang tahu yang aku ni pendiam+pemalu? (dalam kelas je). Tapi diorang tak tahu di sebalik perwatakan aku tu, aku suka ambil kesempatan (yang baik2 jek). Sejak akhir2 ni, aku ada la 2-3-4 kali lepak ngan girl2 sekuliah secara sendirian. Kenapa perkara ni membahagiakan? Coz aku tak pernah lepak ngan diorang secara sendirian coz aku ni membosankan. Bila aku lepak ngan diorang, rasa tenang jek dan diorang sebenarnya baik, hahaaa. Dan dengar citer, kebanyakkan girl2 sekuliah ngan aku masih malu bila lepak ngan aku?????

--tambah lagi kenalan wanita baru di uthm. Itu pun mereka yang starting tegur aku dulu. Tu aku cakap, aku ni ada aura yang terpendam,hahaaaa…. (mesti kena bahan kat kelas nanti)

--ada la member cemerlang yang aku tak harapkan dia akan tanya pasal pelajaran kat aku, tetiba dia tanya aku pasal subject ***, nasib baik aku dapat jawab soalan dia time tu. Aku rasa dia tak tahu lagi yang aku ni bukannya pandai cam dia.

--menjadi tumpuan member2 termasuk lecture sekali. Sebab per? Coz Lomo. Member2 aku begitu keterujaan sangat nak nengok gambar yang dah cuci. Tapi aku tak tunjuk pon coz aku teruja nengok diorang teruja,hahaaa… Lecture lak terkejut bila aku keluarkan kamera fish eye 2, dan aku tengok macam diorang berminat ngan kamera tu walaupun aku cakap tu kamera filem.




Antara contoh gambar terbaru yang aku tak tunjuk lagi. Naper colour gitu? itu lah Lomo


--hampir menjadi topic bualan yang membawa kekecohan. Apa tu? Ntahla, masa aku borak2 ngan girl ni, tetiba dia tukar topic pastu cakap sal mengorat. Ayatnya lebih kurang gini la: ‘bila ko nak masuk line, rugi nanti ko tunggu lama2, cakap jela kat dia’. Pastu keluarlah ayat jiwang dia, cinta itu buta lah, cinta itu bahagia la, cinta itu senget lah. Aku tak pasti sapa perempuan yang dia maksudkan dan kalau dia sebut nama pompuan tu pastu didengari member2 aku yang kuat bahan, perghh memang malu gila aku.

Cukup sampai sini saja aku bebel kejap. Now kembali pada tajuk utama, karakter manusia. Kenapa aku tulis entry pasal karakter, coz aku tertarik ngan kelakuan manusia yang penuh misteri. Korang tahu kan camna karakter korang bila bersosial, bila bersendirian, bila kesedihan dan macam2 lagi.

19.3.10

Bila Si Pandai Tunjuk Bulu


Entry lepas begitu menggalakkan. Pelbagai respon yang aku terima dari kawan aku. Tak tahu la diorang gembira ke tak baca entry tu. Tapi ramai member aku tak faham lagi apa itu photobomb. Aku bukannya cari gambar yang korang sengaja buat camtu pastu bahan korang. Aku just cari gambar yang korang sendiri tak perasan masa ambil gambar tu. Senang cerita korang cari kat google, dan itulah maksud gambar photobomb.

Back to main story. Lepas habis cuti semesta, aku terasa sangat merunsingkan. Sebab per? Kerana spirit dari member2 aku yang cemerlang (tahap dekan pon ada) seolah-olah ‘psycho’ aku. Pergi jumpa diorang, tengah study, masuk bilik diorang, ngah buat assignment, lepak dalam kuliah, sembang pasal study. Betul2 buat aku resah dan menyebabkan perangai aku berubah secara mendadak kot.

Aku sebenarnya nak cerita sal rakan2 yang tergolong dalam golongan cemerlang. Selalunya golongan ni mesti ada dari sekolah lagi. Kita leh lihat pelajar mana yang cemerlang dalam pelajaran. Sama gak cam di university, tak semua pelajar cemerlang sangat cemerlang dalam pelajaran cuma kekurangan sikit je lagi nak capai full. Kalau nak diikutkan, aku ni leh la tergolong dalam kumpulan kurang skit cemerlang. Sejak dari sekolah lagi camtu, nampak je cam budak pandai, tapi indah khabar dari rupa.

14.3.10

Relaxs kan Diri, No Need to Tension

Waktu aku ngah study sambil nengok gambar kenangan di UTHM, tetiba aku dapat idea yang boleh dimuatkan dalam blog. Aku teringat pada blog Saffa yang pernah buat entry pasal Photobomb. Aku nengok kat gambar simpanan aku, banyak lak gambar yang ala2 photobomb. Photobomb ni lebih kurang maksud gambar yang dirosakkan. Cam contoh waktu tangkap gambar, tetiba ada gambar cam kucing lalu la, orang ngah lompat la, orang yang tak kenal masuk dalam gambar la dan macam2 lagi.

Alang2 minggu ni ada test 2, aku buat entry ni supaya member2 aku termasuk aku skali takde la tension sangat study. Kalau tension sangat kat study tu, nanti takleh jawab lak waktu test. So time nak lepas tension tu, korang nengok la gambar photobomb yang aku jumpa dalam simpanan. Bagi otak korang relax sekejap, jom usha.



Gambar ni diambil masa aku and the gang jalan2 waktu cuti. Masa tu ada mini konsert di Batu Pahat. Serius kami tak kenal siapa lelaki itu. Lelaki tu memang pandai membahagikan ruang untuk gambarnya masuk secara senyap. Aku rasa itu super pose yang paling cool dia telah tunjukkan kot. Yang belah kanan sekali lak tetiba munculnya doremon. Mungkin doremon tu pun perasan yang kami nak ambil gambar.

12.3.10

Remaja Fasih Berbahasa Inggeris. Patut?


Sebelum focus pada tajuk ni, aku nak mengarut dulu. Aku suka entry lepas coz menarik sangat sampaikan member aku pon tertarik ngan cara aku tu. Cara tu memang aku reka secara logic serta pengalaman dahulu kala dan aku amalkan teknik tu sampai sekarang JIKA ada wanita yang buat aku tertarik. Aku tak pasti member sekuliah aku perasan sape girl yang aku ceritakan kat entry lepas ataupun diorang tak baca blog aku, lalalala… Sekali lagi member aku yang sorang tu bertanya lagi, ‘Izra, ko ada aweks?’. Sebenarnya aku lebih sukakan girl yang tinggi (lebih tinggi dari aku pon ok gak) ataupun paling kurang girl tu nampak tinggi la bila nengok dia. Jika girl sebegini buat aku tertarik, memang aku akan cuba tarik perhatian dia. Yang ni memang betul dan fakta yang sahih serta tak tipu punya. Sebab per? Hmmm…..

Berbalik pada tajuk. Zaman sekarang dah makin maju. Attitude remaja sekarang pon dah lain. Kalau dulu2, stail remaja takde la menarik sangat kot. Tapi sekarang remaja dah lebih kreatif. Tapi yang satu ni aku rasa macam trend remaja sekarang. Yakni remaja speak in english samada english rojak ataupun full english. Dah ramai aku jumpa remaja begini termasuk member aku sekali, asal berjumpa jek speaking. Kalau dulu2, remaja melayu kurang la skit fasih berbahasa english, kalau ada pon dari golongan bijak pandai atau berada dan juga bangsa cina dan india la yang fasih english. Sekarang dah tiada had, tak kira bangsa apa pun, remaja memang dah mahir berbahasa english.

6.3.10

Ketika Cinta Berkawan

Bagi korang yang lelaki tu, mesti ramai kawan perempuan kan. Mesti punya la kan. Aku ingat lagi masa aku awal2 sekolah menengah, aku hampir tiada kawan perempuan. Sebab apa? Malu punya pasal la. Masa tu kalau aku perempuan cakap dengan aku sambil bertentang mata, aku dah start la keseganan (penyakit kot). Tapi sekarang tidak macam dulu lagi, di Uthm aku hampir ramai kawan perempuan jugak la sampai ada yang meminati aku (poyo giler). Sama juga bagi korang yang perempuan tu, mesti ada kawan lelaki.

Berbalik pada tajuk, aku blur lak nak letak tajuk per. Fikiran dalam waktu terdesak, tu jek tajuk aku dapat reka. Dalam ramai2 kawan korang tu, mesti ada satu yang special buat korang kan. Yang sorang tu buatkan kita rasa selesa berhubung dengannya (bukan buat hubungan negative ye). 4 semesta menjalin hubungan atas dasar sahabat sejati, tetiba semesta ni rakan yang tidak aku harapkan sesuatu keistimewaan, muncul dalam hatiku. Jantung bagai disentap apabila bertembung dengannya bahkan tiba-tiba membuatkan hati berdebar-debar. Mungkinkah perasaan jatuh cinta hadir tanpa disedari apabila perasaan itu muncul di celah persahabatan yang dijalin?

26.2.10

2+1 Tahun Yang Bermakna

Waktu tengah syok study, tetiba aku teringatkan baki hari yang tinggal untuk aku tinggalkan Uthm. Lagi setahun saja!!! Perghh, memang aku tak dapat bayangkan hari yang terakhir tu nanti. Mungkin aku akan menangis, mungkin aku gembira, mungkin aku kecewa, dan mungkin bila nanti…(lagu peterpan). Waktu sekarang pun aku da terasa sayu bila aku fikirkannya apatah lagi hari terakhir yang akan aku hadapi kelak. Macam lagu dewa-hadapi dengan senyuman, tak mungkin aku dapat hadapi dengan senyuman, mungkin hadapi dengan …

Aku seperti orang lain juga, sewaktu kecil disuruh belajar pandai-pandai lepas tu leh masuk university bila da besar nanti. Aku yakin ibu bapa korang pernah pesan camtu waktu korang kanak2 ribena lagi kan. Mak dan ayah aku pun dah berkali-kali pesan kat aku macam tu tapi aku tak seberapa nak ambil teguran tu. Kenapa?

Waktu aku sekolah rendah:
-tak seberapa nak pickup bila belajar. Asyek tak faham je bila cikgu ajar.
-malas buat kerja sekolah dan jarang buat kerja sekolah kat rumah.
-tak reti ulangkaji sendiri dan tak beli pon buku ulangkaji. Kalu ayah aku beli pon, aku tak buat dan tak pandang pon buku tu. Aku harapkan apa yang aku belajar je kat sekolah.
-nakal dan tak endah nasihat orang. Aku pernah kena “nasihat” ngan mak aku direct 3 jam. Aku insaf sekejap je.

Waktu sekolah menengah lak:
-masih sama lagi, tak seberapa nak pickup bila belajar. Asyek tak faham je bila cikgu ajar.
-kurang sket malas nak buat kerja sekolah tapi still jarang buat kerja sekolah.
-baru tahu camna ulangkaji sendiri. Aku juga da start beli buku rujukan.
-kurang sikit nakal tapi suka hiburan menyebabkan pelajaran terganggu.

22.2.10

What the Hell Is Lomo-part 2


Kembali lagi. Dapat juga siapkan entry part 2. Nak tulis sal per ek part 2 ni, hm camni lah. Selepas aku cuba basic2 gambar lomo, kebanyakkannya aku puas hati la dengan hasilnya, ada gambar yang cool, ada juga gambar yang tak stylo langsung. Tapi aku memang sesuka giler ngan lomographer, terasa sangat puas bila dapat snap
gambar ngan kamera fish eye 2.

Masa aku try basic, aku snap kat area2 rumah aku je dan masa tu pun aku ngah cuti semesta. So bila dah abeh cuti, aku bawak la kamera ni skali di Uthm tapi secara senyap dan tanpa pengetahuan member aku pon. Saja nak wat surprise kononnya. Aku snap la gambar di area Uthm, memang area kawasan tempat aku belajar sesuai untuk kaki photographer. Aku try basic higher iaitu multiple exposure dan mode B (bulb). Gambar multiple exposure memang jadi, cuma kena kreatif lagi dan tingkatkan teknik sikit lagi. Yang gambar mode B, langsung tak jadi, mungkin sebab aku salah guna filem (orang cakap guna filem 100 ASA tuk mode B, tapi aku guna 400 ASA).

Berikut adalah sedikit gambar yang dapat ditunjukkan. Masih lagi dalam peringkat beginner dan aku akan berusaha lagi untuk lebih kreatif dan memperbaiki teknik dalam lomographer.

30.1.10

Layakkah Aku..?



Sukarnya ku untuk melupakan mu,
senyuman mu yang menawan,
indahnya wajahmu,
lembutnya sifat mu,
berkali ku tunggu,
berkali ku melihatmu,
di tempat yang engkau singgahi selalu.

Dengan kata-kata mu,
terpesona ku rasakan,
dengan renungan mu,
terbayang-bayang tiap masa,
kadangkala ku gembira,
bila kamu mendekatiku,
berkata dengan ku,
walaupun seketika,
amat bermakna buatku.

7.1.10

What the Hell Is Lomo – Part 1



What the Hell Is Lomography? In the early 1990s a couple of students discovered a small, enigmatic Russian camera, the Lomo Kompakt Automat, and created a new style of artistic experimental photography with their first unorthodox snapshot cavorting. The approach: taking as many photographs (Lomographs) as possible in the most impossible of situations possible and from the most unusual positions possible, and then having them developed as cheaply as possible. The result is a flood authentic, colourful, crazy, off-the-wall, unfamiliar and the often brilliant snapshots. These are mounted on panels to form a sea of thounsands of Lomographs which regularly astonish viewers with their sheer colourfulness, diversity and power of expression.

Yeah, akhirnya dapat juga post entry ni. Disebabkan nak beli kamera SLR ibarat menunggu layang-layang terbang ke marikh, jadi aku tukar minat ke lomography. Mungkin lomographer akan menjadi minat aku yang serius +++. Apa itu Lomography? Korang cari la sendiri kat wiki ke atau pakcik google.

Pada bulan 11 lepas, aku telah order kamera lomo fish eye 2. Semuanya gara-gara Saffa yang menunjuk kamera tu di blognya. Disebabkan cinta pandang-pandang, aku telah ghairah+teruja dengan kamera fish eye 2 yang Saffa tunjuk. Lalu aku terus nak memiliki fish eye 2 tanpa memandang lagi Holga, LC A+ mahupun Diana F+.

Kini aku dah memilikinya dan aku akan ‘membelanya’ dengan super baiknya. Daripada aku tak tahu pasal lomo atau tak pernah dengar ayat Lomography, kini aku jadi teruja dengan Lomography dan kalau boleh nak semua kamera lomo. Aku dah belajar pasal lomography dan dalam usaha untuk meningkatkan lagi skill lomography.

4.1.10

Aku Bangga Ada Blog. Korang…?



Kalini aku nak bangga-bangga dengan blog inspirasiizra. Kenapa? Asyik-asek puji blog korang je, kesian ngan blog aku. Kenapa aku bangga dengan blog inspirasiizra? Sebabnya blog inspirasiizra aku yang punya.

Kalau nak ikutkan sejarah blog inspirasiizra mengikut kamus feng shui, ditubuhkan pada bulan 4 tahun 2009. Inspirasiizra.blogspot milik kepada izranuddin a.k.a izra, pelajar diploma di Uthm. Sengaja dibuat kerana ghairah sangat baca blog korang ditambah pula ngan member aku yang menunjuk dia ada blog.

Kenapa aku berblog?

Tujuan utama aku buat blog sebab aku nak satu web yang dikendalikan aku sendiri. Tu je tujuan utama aku buat blog, then bila dah ada blog baru timbulnya tujuan lain. Antaranya

-dengan adanya blog, kemungkinan 0.02% aku akan jumpa jodoh a.k.a aweks.

-aku nak mempunyai kawan yang dimulakan dari dunia maya ni a.k.a internet.

-nak menimba ilmu daripada blog korang.

-kadang-kadang nak menunjuk atau bangga kat member Uthm yang aku ada web sendiri a.k.a blog.

-orang kata kalau ada blog boleh cari duit tambahan, so kalau dah cukup syarat aku pun nak wat camtu gak.

-macam-macam lagi, aku dah lupa nak tulis per lagi.