25.4.09

Mari Belajar Bahasa Mandarin


Huh, kalini aku dah tak nak cakap pasal follower aku sudah ada enam orang. Betul, aku dah tak nak cakap yang semakin hari semakin meningkat follower aku. Follower aku cakap yang blog aku kadangkala menyeronokkan pun aku tak nak cakap. Sama juga yang aku bangga dengan semua ni, lagi lah aku tak nak cakap. Lalalalalalaaaaa…

Harini (24/4/09), aku ada exam bahasa mandarin di uthm. So nak jawab soalan mandarin ni, aku kena lah banyak membaca buku mandarin, dah baca kena hafal lagi. Memang penat baca buku mandarin ni, sebab tu aku tak dapat nak update entry terbaru. Semua idea2 gempak yang aku nak masukkan dalam blog inspirasiizra, hilang begitu saja coz otak aku dah blank dengan bahasa mandarin ni. Sian korang kan, ternanti nanti entry baru dengan comel sekali, kan kan kan.

So, lepaskan kerinduan korang pada aku ni dengan membaca entry terbaru aku ni. Aku nak tanya, siapa yang tahu maksud ayat mandarin pada gambar di atas? Kalau korang dapat teka, aku bagi hadiah special dan hadiah ni sungguh mengkagumkan sekali. Apa hadiahnya?

Hadiahnya hanyalah aku akan komen entry di blog korang saja. Itu pun kalau jawapan korang betul. Hahaaa, terimalah hadiah ku ini dengan ikhlas ye.

Di uthm, dalam bidang diploma mekanikal, diwajibkan ambil satu subjek bahasa asing dan kreditnya adalah dua. So, masa tu aku bercadang nak ambil bahasa jepun kerana tujuan utama aku hanyalah mahu menonton cerita naruto tanpa melihat subtitle nya, hahaaa. Tapi malangnya, rupa aku tidak seperti orang jepun, sungguh kasihan. Maka aku membawa diri ke subjek bahasa mandarin. Dan kebetulan pula, orang ramai termasuk gadis2 cantik pernah cakap pada aku “awak orang cina ye”. Hahaa, rupanya aku ni ada iras2 orang cina yang kacak2 dan hensem2 ek. Tapi bagus juga belajar bahasa cina ni, amoi2 cina kebanyakkan cantik juga, heheee.

Disebabkan aku sudah belajar bahasa mandarin ni, jom aku ajar korang asas bahasa mandarin ni:

Shang wu = pagi
Zao an = selamat pagi
Chong wu = tengah hari
Cia wu = petang
Wu an = selamat petang
Wan shang = malam
Wan an = selamat malam
Wu ye (bunyi e yang kedua) = tengah malam

Ni hao = hello
Ni hao ma = apa khabar kamu?
Ching shao deng = sila tunggu sebentar
Chie chie = terima kasih
Dui bu ci = maaf
Mei guan ci = tidak mengapa
Zai jian = good bye

Gong gong = atuk
po po = nenek
Ba ba = ayah
ma ma = emak
Ke ke = abang
jie jie = kakak
Di di = adik lelaki
mei mei = adik perempuan
Tang chiong = sepupu lelaki
tang jie = sepupu perempuan
Jhang fu = suami
khe ji = isteri
Er jhi = anak lelaki
nui er = anak perempuan

Hm, itu sahaja yang dapat aku kongsi kan sedikit asas dalam bahasa mandarin ni. Kalau nak lebih lagi, ambil je kelas bahasa mandarin. Nanti dulu!!! Ada bonus sket. Bagi sesiapa yang minat sama orang cina ni, aku ada ayat yang boleh korang cakap sama orang cina tu. Sebenarnya ni adalah ayat nak mengorat je, lalalaaaa..

Ni ayat untuk lelaki yang nak mengorat perempuan cina:

“amoi, wo jhi dao wo shi shuai ni shi piao liang. Yu shi ni bu yong ci guai ken wo. Wo he ni cian jhai cing ren, ni bu yao yuan liang le ni ai de wo “

“amoi, saya tahu saya hensem dan kamu pula cantik menawan. Maka tidak perlu kamu malu sama saya, kita jadi kekasih saat ini. Jangan kamu menafikannya kerana ini adalah jodoh kita”


Ni pula ayat untuk perempuan yang nak mengorat lelaki cina:

“ wo di ai, wo piao liang ma. Yu shi ni chi bu chi huan ken wo yi di. Ni yao ma? Wo ke yi ken ni zuo lai yi shuang kuai le di ching ren”

“awak, saya ni cantik kan. maka, apa kata awak mengorat saya, lepas tu saya terima la awak jadi kekasih saya. Awak nak tak? Kita boleh jadi kekasih bahagia selamanya”


Hahaa, korang test la cakap ayat tu. Tapi perlu sebut romantic la sket. Kalau rasa2 cina tu macam nak naik angin jek, baik korang lari laju2, lepas tu nyorok dalam longkang. Salam.

p/s: kalau korang ada kekasih, jangan sebut ‘yang’ pada kekasih korang tu coz ‘yang’ dalam bahasa mandarin bermaksud KAMBING. Wawawawa…

45 comments:

  1. haha..nk try test gak nie ckp mandrin..patut lebihkn g n3 yg cm nie..(^_^)

    ReplyDelete
  2. nak try ckp mandarin ker,,,
    cakap jela,,
    mandarin mandarin mandarin,,,
    kan senang tu,,,,
    wawawaaa,,

    hm,,
    dah x leh nak lebihkan entry camni,,
    coz ni jela yang tau ...

    ReplyDelete
  3. aku pun amek bahasa mandarin sem lepas. hohoho

    ReplyDelete
  4. eceh,,,
    owang amek bahasa mandarin,,
    die pun nak jugak ...

    hm,,
    yelaaaa ..

    ReplyDelete
  5. menarik ni
    aku akan mencuba ayat2 yang ko ajar ni kepada kwn aku.
    bole berlagak sikit.heheh..

    (*berlagak amalan yang tidak baik tau..)

    ReplyDelete
  6. wah,,
    ade nasihat lagi,,

    tapi berlagak memang aku x amalkan pun,,
    hanya menunjuk saja ..

    ReplyDelete
  7. ni aku nk ajar bahasa jepun lak....

    oyasuminasai...
    ogenki desuka???
    aishiteru izra....
    hahaha

    ReplyDelete
  8. hahaaa,,
    yang aku paham ayat izra tu jek,,
    ko sebenarnye puji aku kan ,,,

    ReplyDelete
  9. aishiteru tu bukan i love you ke? ish. pasangan gay rupanya ko ni. hahaha

    ReplyDelete
  10. cis,,
    ko mempermainkan aku faiz,,

    xper,,
    ini semua dugaan,,

    dan2 lak ade point tuk cik choki nie,,
    mesti seronok glak kan aku,,
    hahaaa

    ReplyDelete
  11. gong gong entry nie best
    hee..
    laen kali gong gong aja bigginer lg ehh..

    hahaha..
    sejak bile jd atuk sy plak nie ;D

    btw la gong gong nie mmber kaizen kehh.
    uthm roxx! haha..

    ReplyDelete
  12. ni lagi sowang,,
    nampak point jek,,
    aku yang kene,,

    x nak la ajar lagi,,
    wuuuuuuuu


    uthm memang rowk pun ..

    ReplyDelete
  13. haha gong gong jangan lah mcm nie.
    tak baek kedekut ilmu hee.
    laen kali aja lagi..

    eh cucu dalam mandarin ape eh?

    ReplyDelete
  14. eh eh,,
    memujuk pandai,,

    hm,,
    cucu ek,,

    cari di kamus dewan bahasa
    muka surat 216
    baris ke 12

    kalau ade la,,
    wawawawa

    ReplyDelete
  15. haha jahat ohh.
    kamus dewan bahasa melayu je lah.
    ohh takpe izra kedekut ilmu hehe.

    ehh klaw nak sruh bwt entry 'kejutan utk izra' boleh je.

    tp dgn syarat izra kene jg gong gong sya.
    haha..boleh tak ngee..

    btw, bln 5 tu berape hb.

    ReplyDelete
  16. yela,,
    cari la kat kamus dewan bahasa melayu tu,,
    lalala

    macam2 la po po nie ,,

    ReplyDelete
  17. la pehal plak po po mira mei mei la haha.
    mude lg oke. lg mude dr izra.
    izra tu da pangkat gong gong.

    ReplyDelete
  18. hmm,,
    gong gong pun,
    hensem juga,,

    mane belajar bahasa cine,,
    mesti ada orang ajar kan,,
    sape la orang tu ,,

    ReplyDelete
  19. hehe dlu cek pn amek mandarin jgk di sana. bila exam, pakat2 ada toyol. gila ah ~_~

    ReplyDelete
  20. cis,,
    guna toyol,,
    rugi tul la aku x guna toyol,,
    da la susah masa jawab exam ,,

    ReplyDelete
  21. heh mmg kerugian..

    1dewan guna toyol. kecian sama itu lao shi (cikgu) studentnya guna toyol

    ~_^

    ReplyDelete
  22. arghh,,
    memang rugi,,

    tapi xper,,
    markah carry mark da tinggi,,
    lalala

    ReplyDelete
  23. lalalala ayat tinggi ^_^ haha

    ReplyDelete
  24. heh ingat susu kotak marigold ja ada tinggi rendah kandungan khasiatnya..

    ^_^

    ReplyDelete
  25. la,,
    susu pulak,,
    saya x minum susu k,,
    saya minum air kosong je tuk tumbesaran,,
    hahaaa

    ReplyDelete
  26. takda nya nk tumbuh n besar2an lg awk tu, dh hbis dah tempoh tumbesaran, haha ^_^

    ReplyDelete
  27. hahaa,,
    tumbesaran maybe da abeh kot,,
    but tum kehenseman,,
    masih lagi menghensem,,
    lalala

    ReplyDelete
  28. ejaan xbetul ke?? mcm pelik je..tp bunyik tu adela...kenela eja betul2..hanyu pinyin...

    ReplyDelete
  29. ni hao ma? hehe :D saya sekolah yu hua :) tapi taktau b.cina . hehe

    ReplyDelete
  30. @fiza:baik aje (*da lupe da base cine,, hehee)

    oh skolah tu dpan skolah skk kn,,
    blaja la,, untung woo blaja base cine,,
    blaja skit2 dulu . .. - _ ^

    ReplyDelete
  31. terima kasih...saya dah lama nak belajar bahasa cina @ mandarin...
    fiqah_nas@ymail.com

    ReplyDelete
  32. aq tau...lai duo shu hua yu...maksudnyer...mari membaca buku bahasa cina...

    lai = mari
    duo/du = membaca
    hua = bunga
    yu = bahasa...tapi kalau sambung (hua yu) mean bahasa cina...:)

    ReplyDelete
  33. blh tlong bg tahu lg mendalam x bahasa cina..

    ReplyDelete
    Replies
    1. subjek ni masa 2009,, da x sambung da subjek ni . . :)

      Delete
    2. skrg ni dh lupe la ye bhasa mandarin ni??

      Delete
    3. Kalau dpt update lg,lg bgs..blh blaja pelbagai bahasa lg..

      Delete
    4. hahaa tau bahasa mandarin ni pon masa diploma dulu,,
      nak update lagi pasal mandarin dah tak berapa ingat,,
      thanks membaca :)

      Delete
    5. bgus ar..blaja ckp mandrin..btul..ayah aq cina msuk islam..so,aq blja dgn ayh aq lh..walaupun xfasih..tpy bole lah la ckit2..

      Delete
    6. aku belajar bahasa mandarin supaya mudah untuk bergaul atau berinteraksi dengan rakan berbangsa cina,, boleh tahan complicated gak bahasa mandarin :)

      Delete
  34. Eh.. dua ayat kat bawah tuh macam lawak je.. macam lawak je..? :P

    ReplyDelete