10.2.11

Tali Kasut yang Stylo

 Lecture yang mengajar aku dah beli kasut baru, Converse kot. Masa ngah baca blog beliau, aku teringat satu website yang mengajar cara ikat tali kasut yang lebih rare. Sedikit fakta yang menarik pasal cara ikat tali kasut ialah kalau ikut pengiraan matematik, jika kasut tu ada 12 lubang (6 pasang lubang), ada hampir 2 TRILLION !!! kemungkinan cara ikat tali kasut yang lebih rare. Menarik kan, so ni cara mereka kira untuk hasil 2 Trillion kemungkinan ikat tali kasut 12 lubang (aku copy):

  • jika guna 1 daripada 12 lubang kasut, maka terdapat 24 kemungkinan cara untuk mula.
  • teruskan dengan baki 11 lubang (kali 22 cara)
  •  kemudian ada baki lagi 10 lubang (kali 20 cara)
  • so kalau tali kasut dah ke lubang yang ke 3, maka 24 x 22 x 20 = 10,560 cara
  • teruskan lagi dengan baki lubang yang tinggal, maka untuk lubang yang terakhir ada 2 cara. Hasil untuk kesemua cara ialah 24 x 22 x 20 x 18 x 16 x 14 x 12 x 10 x 8 x 6 x 4 x 2 = 1,961,990,553,600

That's almost 2 TRILLION possibilities!


Pengiraan tersebut just kalau abaikan syarat2 yang diambil kira (malas nak tulis), nanti dapat lah jumlah 2 trillion tu. Kajian dari ahli mathematic dari Autralia, mereka buat formula tentang kemungkinan cara ikat tali kasut 12 lubang berdasarkan keadaan sebenar, jumlah sebanyak 43,200 cara.


Fuhh, tak terfikir lak aku pasal tali kasut ni, sangat menarik. Biasanya kalau aku guna kasut tali, tali yang aku lilit2 tu berbentuk pangkah, kira kebanyakkan orang pun lilit camtu jugak. Lilit2 pangkah tu pun ada nama rupanya, Criss Cross ataupun Over Under.



Jom aku tunjuk lagi antara cara ikat tali kasut yang rare daripada beribu-ribu lagi cara yang belum di explore, sesuai untuk 12 lubang dan lebih:

:: Straight (European)


:: Hiking / Biking


:: Sawtooth


:: Ladder


:: Spider Web


:: Train Track


:: Double Cross


:: Zipper


:: Lattice


:: Knotted Segment


:: Knotted


:: Twistie


:: Hexagram


:: Pentagram


:: Starburst


:: Supernova



Rare kan cara diorang reka. Lepas aku tengok website tu, aku rasa macam nak beli kasut tali baru sebab nak cuba ikat macam tu. Nasib la nafsu aku kuat kot, aku fikir balik aku beli kasut tali pon just nak main takraw ngan futsal jek, hahaa. Aku still lagi minat pada kasut Vans yang takde tali tu (tak tau panggil apa), senang nak baling kasut bila ada anjing kejar, hahaha.

Rare source: fieggen

p/s: kalau ada orang nak bagi aku kasut tali, aku pilih kasut Converse ataupun Jazz Star

p/s: segan dow lepak ngan member2 yang pandai…. haish

29 comments:

  1. style lo beb..
    kalu gune tali rapeah bole x?

    ReplyDelete
  2. Pergh rajin gila kira possibility... ngaa

    lattice tu macam best :D

    ReplyDelete
  3. @aLiSh:ikat la camtu cik,,
    pastu tunjuk kt kelas esok,, ngaaa

    ReplyDelete
  4. @aLiSh:sekali skala pakai converse charcoal tu pun ape salahnya,, hehee

    ReplyDelete
  5. Erk macam tak sesuai je dengan attire saya

    ReplyDelete
  6. @aLiSh:ahhaaha,, nnti g bp mall ikat style lattice . .

    ReplyDelete
  7. haha kalau keluarlah.. tapi macam rajin pulak kan nak rearrande tali kasut... pelik je.. mesti buang terbiat kalau dah rajin sangat buat tali kast ikat cam tu... baek pakai vans kamu tu.. no string attach

    ReplyDelete
  8. @aLiSh:sarung vans, pakai sluar fit pastu men gitar Epiphone,, smart kn.. hahaa

    jgn ckp pelik cik,, ntah2 cik da ikat da pun lattice,, ngaaa
    sy pon da teruja nengok style2 tali kasut tu . .

    ReplyDelete
  9. mana ada cakap pelik.. owh tapi saya mang dilahirkan secara semulajadi pemalas yang amat... kereta pun dah 2 minggu tah hantar basuh.. pintu belakang tu dah dapat pemegang dia pun tak ganti lagi.. dah setahun ni owh...

    ngaa memang smart .. tapi kalau kurus kering kerimping macam kamu tu baru lah smartamat pakai vans... slim fit dengan guitar bagak :P

    ReplyDelete
  10. hahahaa , mmg cun laaa , pernah try tapi , sekarang rajin pakai selipar jaa , haha . malas basuh kasut punya pasal ;P

    ReplyDelete
  11. @aLiSh:mungkin sebab tiada teman kah untuk tukar2 semua tu,, ngaaaa 8p

    kene rajin jalan2 cari coklat, boleh la jd kerempeng macam saya,, heee

    ReplyDelete
  12. @unieMARKS :):cun memang cun tapi bila dah ikat belit2 pastu part nak cuci tu yang rase berat malas jek nk bukak balik tali tu,, hahaaa

    ReplyDelete
  13. huhu cari cokelat saya rajin la

    ReplyDelete
  14. lambat mintak .. kalau izra tunggu tadi leh dapat.. ada orang bagi cokelat kat saya tadi...

    ReplyDelete
  15. @aLiSh:adus,, mane lah saye tau cik ade coklat,, len kali wat isyarat yg cik ade coklat,, hahaa

    ReplyDelete
  16. erk isyarat ... isyarat paten pe tu?

    ReplyDelete
  17. huhu lau de nanti sye cuba ngaa

    ReplyDelete
  18. @aLiSh:pastikan saye faham bentuk tu,, hahaa

    ReplyDelete
  19. =.="" nanti izra demo buat benda bentuk cokelat hohoiiii

    ReplyDelete
  20. ak suke stail supernova....different lol...

    ReplyDelete
  21. eh! menarik menarik! nak terai laa
    hee thanks fr the info :)

    followed

    ReplyDelete
  22. Beri Laluan
    Nilai 1g Morhabshi sama dengan 1g EMAS. Benarkah?

    ReplyDelete
  23. nie pkai brape tali ? kaLau satu tali je bole ker ?

    ReplyDelete